In 2019 is er een tweede ploeg Garantiebanen gestart, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteuning geven bij werkzaamheden in de openbare buitenruimte. Zij ondersteunen de teams van Werken in Wijken bij extra klussen maar ondersteunen vooral bij extra groenopdrachten.
Momenteel hebben wij te maken met vier grote boomziektes, zijnde: Iepziekte, Massariaziekte in de platanen, essentaksterfte en de bloedingsziekte in de paardenkastanjes. Andere plagen zoals luis en processierups veroorzaken ook overlast. Verder zijn er veel bomen die in de jaren ’80 en ’90 zijn geplant en aan het eind van hun levensduur raken. Deze moeten binnen enkele jaren vervangen worden, om het bestand op peil te houden. Tenslotte zien we dat een behoorlijk aantal bomen het niet redden vanwege de droge zomer in 2018. Als we kijken naar het totaal aantal bomen dat extra aandacht behoeft en gekenmerkt kunnen worden als ‘risicoboom’ (16.000), wordt de omvang van de opgave die te wachten staat qua onderhoud duidelijk.
Op veel plekken in Purmerend is de bestrating rondom bomen niet meer veilig te noemen vanwege wortelopdruk. Dit wordt veroorzaakt door het gebrek aan bewortelbare ruimte in de bodem. Voor elke te vervangen boom wordt er gekeken naar een duurzame oplossing in de vorm van een goede groeiplaats of door de boom in een groenstrook te plaatsen. Dit bevordert de levenscyclus van de boom, zo wordt de ecologische bijdrage groter door bijvoorbeeld een vergrote opname van CO2.
Bomen die in een slechte conditie zijn moeten vaker worden geïnspecteerd of verder onderzocht. Dit is erg tijdrovend en de kosten van het inspecteren en herstellen lopen hierdoor steeds verder op. Er is een structureel budget nodig dat deze kosten kan dekken, maar ook om de afschrijving op de waarde van de bomen te dekken. Op korte termijn is er ook behoefte aan budget om bomen in verharding te kunnen vervangen. Binnen de huidige begroting is het niet mogelijk om op alle bovengenoemde ontwikkelingen in te spelen.
Het onderhoudsniveau van de openbare ruimte lag op C-niveau, maar in het groenbeheer wordt inmiddels niveau B aangehouden. Vanwege het jarenlange onderhoud op C-niveau was er achterstallig onderhoud ontstaan. In deze gevallen zijn er passende maatregelen getroffen (bv. omvormingen). Dit is te zien bij zowel de wegen en het straatmeubilair als ook bij de kunstwerken en het groen. Wanneer bijvoorbeeld plantsoenen zijn afgeschreven, moeten deze worden vervangen. Investeringen hebben de voorkeur boven ad hoc werkzaamheden, omdat cyclisch onderhoud dit incidentele onderhoud voorkomt. Binnen de huidige onderhoudsbudgetten is er onvoldoende ruimte om alle gewenste omvormingen te realiseren. De totale doorlooptermijn zal daardoor ook langer zijn dan mogelijk gewenst.
De werkmethode van onkruid op verharding is middels de gelopen aanbesteding gewijzigd. Er wordt niet meer gewerkt op regiebasis maar volgens beeldbestek. Het te hanteren beeld is voor geheel Purmerend ‘jaarrond B niveau’. Moeilijk bereikbare plaatsen en rondom obstakels worden in de nieuwe systematiek bestreden met heet water.
De wijkteams zijn op orde en zij zijn zichtbaar in de stad aanwezig. Er wordt binnen WIW (Werken in Wijken) nauw samengewerkt met de wijkmanagers, afdeling Handhaving, de politie en medewerkers van Jeugdzorg (hangjongeren). Door extra ogen en oren op straat (van de WIW medewerkers) komt ook het sociaal maatschappelijke wat speelt in de wijken steeds beter in beeld en kan er door de signaalfunctie sneller en adequater gereageerd worden door betrokken en verantwoordelijke instanties.
Voor wat betreft de riolering treden regelmatig verzakkingen op waardoor calamiteiten ontstaan, hierdoor kunnen de kosten voor het dagelijks onderhoud stijgen.