Uit gesprekken met de ketenpartners blijkt dat er een gemeenschappelijke focus ligt op bepaalde thema’s. Doordat deze focus bij alle partners ligt, heeft de aanpak op deze thema’s ook de grootste opbrengsten. De volgende thema’s krijgen in deze periode dan ook extra aandacht:
In de gemeente worden wij geconfronteerd met mensen met verward gedrag die soms gevoelens van onveiligheid oproepen. De aanpak hiervan moet komen vanuit de zorg, maar de grenzen worden bewaakt vanuit veiligheid.
De aanpak van afglijdende jeugd valt onder regie van de gemeente. Door een goede samenwerking met scholen, jongerenwerkers, jeugd GGD, politie, Openbaar Ministerie, Brijder Jeugd, bureau Halt, jeugdbescherming en -reclassering wordt dat afglijden in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekt en aangepakt. Dit door contact te zoeken met de jongeren en diens ouders en samen te kijken naar passende ondersteuning en (jeugd)hulp.
Ondermijning is nog een jong beleidsterrein. Bewustwording bij ambtenaren, raadsleden en samenwerkende partners is de eerste belangrijke stap. Alleen als we goed kijken, zien we de signalen van ondermijnende activiteiten. Deze signalen oppakken en aanpakken is de volgende stap. Dit doen we met alle partners die nodig zijn en daarin wordt zoveel mogelijk één lijn getrokken. Bewoners zullen geïnformeerd worden over de valkuilen van de ondermijnende criminaliteit.
Cybercrime heeft verschillende verschijningsvormen. Bewustzijn creëren onder de inwoners en ondernemers over die vormen van cybercrime en hoe preventieve maatregelen te nemen is een belangrijk doel de komende jaren. Met de partners worden de mogelijkheden om hiertegen op te treden onderzocht en uitgevoerd. Uiteraard houdt de gemeente haar aandacht voor de eigen informatiebeveiliging hoog.
De maatschappij is sterk veranderd, de burgers zijn mondiger en bovendien wil men daadwerkelijk zien waar gemeenschapsgeld aan besteed wordt. De taken van de handhavers nemen toe vanwege de terugtrekkende politie (prioriteit politie ligt bij High Impact Crimes). Deze ontwikkelingen vragen om prioriteitenstelling, andere competenties en een andere manier van organiseren. Bij handhaving worden de prioriteiten mede gebaseerd op wat inwoners en bedrijven belangrijk vinden en worden problemen waar mogelijk in gezamenlijkheid opgelost. Binnen de mogelijkheden die de gemeente heeft, wordt gezocht naar de beste weg die leidt tot de oplossing van een probleem.
Ondanks dat er sprake is van een gestage daling aan woninginbraken vinden we de aantallen nog steeds te hoog, vanwege de grote impact die een woninginbraak op de betrokken bewoners heeft.
Een zorgelijke trend is dat daders op steeds jongere leeftijd actief blijken te worden en dat er bij overvallen vaak geweld wordt gebruikt. Niet zelden beschikken de jeugdige daders over vuurwapens.