In 2017 is het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een beperking in werking getreden. Hiervoor wordt een meerjarenplan opgesteld. De verwachting is dat dit plan eind 2019 in de raad wordt vastgesteld. In 2020 e.v. wordt het plan uitgevoerd, geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. Ervaringsdeskundigen zijn doorlopend bij dit proces betrokken. Uitgangspunt van het plan is om de uitvoering te laten plaatsvinden binnen bestaande budgetten.
Voor de gemeenten Purmerend en Beemster loopt per januari het contract voor trapliften en per april 2020 het contract voor hulpmiddelen af. Er zijn hiervoor in 2019 reeds aanbestedingstrajecten gestart. De gemeenten Waterland, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Wormerland, Zaanstad, Purmerend en Beemster zullen deze twee aanbestedingen in regionaal verband doen.
De contracten voor hulp bij het huishouden, individuele begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf lopen tot 1 januari 2021. In 2020 zal ook het aanbestedingstraject voor deze producten starten voor de gemeenten Beemster en Purmerend.
Beleidsveld kunst en cultuur
Samen met de instellingen en amateurkunstverenigingen werken we aan een divers en kwalitatief hoogwaardig cultureel aanbod.
We zetten in op versterkte samenwerking tussen culturele instellingen en meer bekendheid van het cultureel aanbod, onder andere door de verbinding met andere beleidsterreinen te zoeken, zoals economie en toerisme.
Kunst en cultuur kan als middel fungeren om de participatie van kwetsbare mensen te bevorderen.
We zetten in op de versterking van het onderwijs met sport en cultuurlessen, zodat alle kinderen hiermee in contact komen, onder andere door middel van de schoolmusicals.
We werken aan adequate huisvesting van onze culturele instellingen.
De samenwerking binnen de Metropoolregio Amsterdam wordt verder geïntensiveerd. Er wordt samengewerkt om uitvoering te geven aan het programma Kunst, Cultuur & Erfgoed.
Samen met de culturele partijen kijken wij naar verdere mogelijkheden van de cultuurparade.
Beleidsveld sport en recreatie
We zetten in op de versterking van het onderwijs met sport en cultuur, zodat een aantrekkende werking voor sport- en cultuurverenigingen ontstaat en dit tot meer verbinding tussen partijen en beleidsvelden leidt.
We gaan een lokaal sportakkoord opstellen. Dit akkoord wordt een logisch gevolg van de nog vast te stellen sportvisie (mogelijk tweede helft 2019) en wordt bewerkstelligd door een nog aan te stellen sportformateur. Voor het aanstellen van de sportformateur en uitvoering van het sportakkoord, ontvangt de gemeente middelen van het rijk vanuit het Nationaal Sportakkoord.
We onderzoeken de mogelijkheid voor het aanbieden van 2 x 45 minuten bewegingsonderwijs door een vakleerkracht voor het primair onderwijs.
Wij gaan met het onderwijs in gesprek over bewegend leren.
Breedtesport blijven wij bevorderen met topsport en aandacht voor het ondersteunen van topsporters.
Wij willen samen met verenigingen, en in het licht van de nog vast te stellen sportvisie, onze sportverordening herzien.
Wij investeren in het onderhoud van onze sportaccommodaties: de sportzalen, sporthallen en gymlocaties.
Beleidsveld wijkmanagement
Wijkmanagement signaleert en ondersteunt op zowel sociaal maatschappelijke als fysieke onderwerpen in de wijk.
Daar waar nodig zorgt de wijkmanager voor verbinding tussen de juiste interne en externe partijen om de issues op te pakken en op te lossen.
Met werken in wijken, waarin het resultaat voor buiten leidend is, worden met name fysieke meldingen snel en accuraat opgelost.
Beleidsveld jeugd
Er wordt meer een beroep gedaan op de praktijkondersteuners jeugdgeestelijke gezondheidszorg (POH JGGZ) ter ondersteuning van de huisartsen bij psychische hulpvragen van kinderen. Omdat het de doorstroming naar specialistische jeugdhulp voorkomt, wordt er gekeken naar mogelijkheden voor uitbreiding.
Professionals die betrokken zijn voor, tijdens en na de zwangerschap worden (meer) in verbinding gebracht met elkaar om een kansrijke start voor het kind mogelijk te maken.
De jeugdgezondheidszorg (JGZ) werkt meer op maat; de jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen komen vaker bij gezinnen en scholen in de wijk om daar ondersteuning te bieden en voorlichting te geven.
Het Loket Jeugd werkt aan kortere lijnen tussen ketenpartners en het samen optrekken in casuïstiek. Deze ontwikkeling zal ook dit jaar doorgezet worden. Bij de Gecertificeerde Instellingen (GI) zien we wachtlijsten; er zijn voorbereidingen getroffen om deze te verminderen door onder andere capaciteit toe te voegen aan Loket Jeugd.
Er worden nieuwe afspraken gemaakt voor het organiseren van het aanbod jeugdbescherming en jeugdreclassering, deze maatregelen worden geleverd door de GI. De grootste doelgroep zijn gezinnen met psychische problemen en/of huiselijk geweld. Bij de inkoop van deze diensten werkt Purmerend samen met de 13 gemeenten uit regio's Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland.
De toewijzing en inzet op Sociaal Medische Indicatie wordt geëvalueerd.
Buurtgezinnen is ruim een jaar geleden gestart, op basis van de resultaten wordt de inzet mogelijk aangepast.
Het is belangrijk dat er voldoende aanbod is van pleegouders. Alle belemmeringen die hierbij een rol spelen brengen we in beeld en waar mogelijk bieden wij ondersteuning bij het werven van pleegouders.We vernemen ook dat er pleegouders stoppen met het verlenen van pleegzorg. Daarom willen we meer investeren in de bestaande pleegouders.
Beleidsveld onderwijs
De betrokkenen partijen in de regio werken samen bij een sluitende thuiszittersaanpak om te realiseren dat in 2020 geen enkel kind langer dan 3 maanden thuiszit zonder een aanbod van passend onderwijs en/of zorg.
We stimuleren het bewegen voor kinderen vanaf 2 jaar, beginnend bij de peuteropvang.
Samen met alle betrokken partijen in het onderwijs gaan wij verder met het opstellen van, en uitvoering geven aan, een onderwijsagenda. Hierbij proberen we zoveel mogelijk ouders en leerlingen te betrekken.
Samen met onze onderwijspartners werken we mee aan het ontwikkelen van integrale kindcentra.
Wij stemmen met de partijen in de arbeidsmarktregio en de scholen (VO en MBO) af wie verantwoordelijk is voor kwetsbare jongeren en hun ondersteuning.
We zetten in op de versterking van het onderwijs met sport en cultuur ter bevordering van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de kinderen. Sport en cultuur hebben een belangrijke ontmoetings- en identiteitsfunctie: kinderen zijn hierdoor beter in staat een sociaal netwerk te ontwikkelen.Talentontwikkelng heeft hierbij de aandacht.
Op het gebied van armoede, sociaal emotionele ontwikkeling, gezondheid, duurzaamheid en drugs werken we aan een passend voorlichtingsaanbod voor ouders en kind tot en met het voortgezet onderwijs.
We stimuleren de taalvaardigheid van kinderen en hun ouders. Dit doen we samen met partners als CJG, peuteropvang, kinderopvang, Spurd, bibliotheek en het onderwijs.
We werken aan een doorgaande leerlijn - al vanaf de geboorte - waarbij we preventief inzetten op kinderen met een (mogelijke) onderwijsachterstand. Ook dit doen we samen met partners als kinderopvang, peuteropvang, Spurd, CJG en het onderwijs.
Voor peuters tussen de 2,5 en 4 jaar met een taal- en/of spraakprobleem moet een aanbod van 960 uur Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE) worden gerealiseerd. Dit is voorzien vanaf augustus 2020.
Wij bieden opnieuw alle basisscholen de mogelijkheid om de eindmusical van hun groep 8 op een waar podium uit te voeren. Alle andere basisscholieren (groep 1 t/m 7) en de ouders van de kinderen uit groep 8 krijgen de kans om naar de uitvoering te kijken. Dit doen we samen met Purmaryn, P3, NKT en het onderwijs. Verbeterpunten uit de evaluatie worden hierin meegenomen.
De inzet van schoolmaatschappelijk werk wordt meer flexibel om maatwerk mogelijk te maken.
Door de slechte staat van het bijgebouw van de boerderij aan Trimpad 1 is sloop onontkoombaar. Doordat er bij gebrek aan huisvesting/opslag geen beheer meer kan plaatsvinden, gaan ook belangrijke educatieve activiteiten als publieksrondleidingen en onderwijs- en jeugdactiviteiten verloren. Voor het NME wordt een onderkomen gebouwd om bij slecht weer te kunnen schuilen en gereedschappen te kunnen opslaan. Voor zowel het schuilen als het opslaan zijn nu geen goede voorzieningen aanwezig. Voor de lessen die het NME in de heemtuin geeft is de loods voor het theoretische gedeelte een aanwinst. Het idee is ontstaan om een onderkomen voor zowel het NME als IVN te laten plaatsen. Door de geplande huisvesting voor NME iets groter te bouwen kan deze geschikt worden gemaakt om niet alleen gereedschappen en materialen op te slaan, maar vooral ook voor de educatieve doeleinden van het NME en IVN. Voor de bewustwording van natuur en milieu, bij zowel jongeren als ouderen,is deze loods een gewenste aanwinst.. De komende tijd worden de voorbereidingen getroffen (tekeningen, vergunningen e.d.) voor de realisatie.
Beleidsveld maatschappelijke ondersteuning
De inzet op de aanpak van verward gedrag wordt gemonitord en geëvalueerd.
We gaan verder met de doorontwikkeling en vernieuwing van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Hierbij wordt ook voorbereid op de decentralisatie met ingang van 2021.
Purmerend is een Regenbooggemeente en actief in het vergroten van de veiligheid en sociale acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI). We stellen jongeren op alle middelbare scholen in Purmerend in de gelegenheid om een Gender and Sexuality Alliance (GSA) op te richten en ondersteunen hen hierin. Een GSA is een groep van LHBTI-leerlingen en bondgenoten die zich inzetten voor een school waar mensen zich vrij voelen om te zijn wie ze zijn.
Beleidsveld werk en inkomen
In samenwerking met Werkom richten wij ons op ontwikkeling en innovatie van arbeidstrajecten zodat mensen met een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt passend aan het werk kunnen.
We werken preventief aan het voorkomen van schulden.
We voeren de regelingen met betrekking tot minima en armoede uit en indien nodig stellen we het beleid bij of wordt maatwerk toegepast.
We ontwikkelen activiteiten om het aantal mensen dat in armoede leeft terug te dringen.
We bereiden ons voor op de komst van de nieuwe Wet inburgering waarvoor wij naar verwachting vanaf 2021 verantwoordelijk worden.
De inzet op sociaal rendement wordt onverminderd voortgezet.